Sucho

Sucho k plicím proniká přes nos a ústa. Rozlišujeme teplé a studené sucho (zkraje podzimu teplé a blíže k zimě studené). Většinou se opět spojí s větrem (jako i jiné patogeny) a napadne tělo. 

Napadení teplým suchem (na počátku podzimu) se projeví vyšší teplotou bez výrazných projevů třesavky, bolestí hlavy, slabým pocením, žízní, suchým kašlem. Studené sucho se naopak projeví nižší horečkou a výrazně

jší citlivostí na chlad a vítr, suchem v nose i krku a absencí pocení. 

Sucho má tendenci poškozovat krev nebo yin, vysušuje tekutiny. Plíce jsou horním zdrojem vody, mají plnit rozptylovací funkci v těle. Jejich smyslovým vývodem je nos a zodpovídají za stav kůže. Proto jsou potom jeho hlavní projevy sucho v ústech, krku či nose, suchý kašel, suchá kůže, suchá stolice (párovým orgánem plic je tlusté střevo), ale také pocit suchých očí, málo moči. 


Dalším orgánem, který nemá rád sucho jsou ledviny. Ledviny - nejyinovější orgán našeho těla,  reprezentují vodu v našem těle. Přílišné sucho vyusušuje yin ledvin a ty pak neplní termoregulační (svlažovací) funkci pro organismus. Nedostatek yinu ledvin se pak může projevit návaly, horkostí dlaní a plosek nohou, nočním pocením, zarudlými tvářemi, žízní, ale také zvýšenou touhou po sexu a předčasnou ejakulací.

Vnitřní sucho vzniká jako důsledek dlouhodobých vysokých teplot, silného pocení, zvracení, průjmů, ztráty krve nebo jako následek dlouhodobých chronických onemocnění. 

Hlavní projevy napadení suchem:

  • Sucho v ústech a nose
  • Sucho v krku
  • Horečky
  • Bolesti hlavy
  • Suchý kašel
  • Suché rty 
  • Suchá pokožka, suché vlasy
  • Hubnutí
  • Zácpa
  • Málo moči
  • Zvýšená touha po sexu
  • Předčasná ejakulace
  • Návaly
  • Horkost po těle (dlaně, plosky nohou, hrudník)

Kdo přináší sucho do našeho organismu:

  • Suché klima
  • Kouření
  • Nevhodné jídlo (klekry, putované chlebíčky, instantní jídla, pečivo)
  • Nevhodná úprava jídla (pečení, grilování, pražení)

A jak se suchu bránit?

Je potřeba chránit plíce a rozhojňovat yinovou složku

  • Dostatek tekutin
  • Dušená, vařená a na páře připravená jídla
  •  Silně vyživující potraviny - mořské řasy, maso, houby, ořechy, semena, fazole, vejce
  • Vařená zelenina a obiloviny
  • Ovoce
  • Užívání bylinek, které rozhojňují yin

Vhodné potraviny na doplnění Yinu:

  • Obiloviny: Jáhly, ječmen, amarant, quinoa, pšeničné klíčky, pšenice, rýže, divoká rýže, obilné klíčky
  • Luštěniny: Tofu, černé fazole, ledvinové fazole, fazole mungo a jejich klíčky, fazole adzuki, hrášek,
  • Zelenina: Řepa, avokádo, zelená listová zelenina, špenát, mrkev, rajčata, mořské řasy, květák, dýně bílá, okurka/cuketa, batáty
  • Ovoce: Hroznové víno, borůvky, ostružiny, moruše, banán, vodní meloun, hrušky, kustovnice, čerstvé fíky, jablka, citrus, švestka, broskev, meruňka, ananas, hrozny, kiwi, jahoda, liči
  • Maso: Vepřové, kachní, králičí, ústřice, kaviár, husa, mušle
  • Mléčné výrobky: ghí, sýr, jogurt (důležité si pohlídat stav sleziny)
  • Oříšky, semínka: Sezam (černý) a ostatní semínka a oříšky
  • Oleje: Omega 3 (lněný, konopný), pupalkový, z pšeničnýchý klíčků
  • Sladidla: Med, melasa
  • Jiné: žampion, sójové mléko, bambusové výhonky, jidášovo ucho,
  • Nápoje: Čerstvé džusy (z červeného ovoce, citrusové, zeleninové), pivo (pšeničné)
  • Ostatní: Mikrořasy (chlorela a spirulina), zelený ječmen, koloidn  stříbro, aloe vera, houby