Chlad

Chlad je v čínské medicíně jedním z dalších patogenů, které mají vliv na rovnováhu našeho těla a tím na naše zdraví. Roční období se kterým se pojí je ZIMA a přináleží k element VODY. A protože element vody reprezentuje orgán ledvin, je velmi důležité, zejména v zimě, o naše ledviny pečovat. Ale samozřejmě nejen o ně. Tím, že se chlad nejvíce vyskytuje v zimě, je i v tomto období nejvíce chladových nemocí. 

U chladu rozlišujeme vnější a vnitřní chlad. 

Chlad vnější

U vnějšího chladu se jedná o chladnou škodlivinu, která proniká do těla přes kůži a pokud se nám ji nepovede zastavit hned v prvopočátku, dostává se do hlubších vrstev a k jednotlivým orgánům. Často je chlad nesený větrem (dalším patogenem, o kterém se více můžete dozvědět ZDE), proniká pak ústy a nosem do našeho těla a dostává se k plicím. Projevuje se pak symptomy nachlazení. 

Je to yinový patogen, má tedy tendenci poškozovat náš yang. A když yin začne v těle převažovat, yang je v oslabení a objeví se typické příznaky jako například studené končetiny, zimomřivost, chladové bolesti. 

Chlad zpomaluje pohyb qi v našem těle. Víme, že při chladu máme tendenci se více stáhnout. Chladem ale dochází ke stažení i našich tkání, tím je zabráněno v cirkulaci Qi a krve. A ve chvíli kdy qi a krve volně neproudí jak by měla, dochází po těle k různým bolestem. Proto nás také při nachlazení bolí svaly, klouby, hlava nebo taky v zádech.

V závislosti na tom, kam až chladový patogen pronikne, liší se pak svými projevy. Pokud je to pouze v povrchových vrstvách, objeví se zimnice, třesavka spojená s horečkou, bolesti svalů. Pokud pronikne hlouběji k orgánům, tak například u sleziny a žaludku se mohou objevit bolesti břicha, řídká stolice nebo i zvracení. Když pronikne ke slezině a plicím, dojde k blokování cirkulace qi a tělních tekutin a objeví se kašel, dušnost, hleny. Při proniknutí ke slezině a ledvinám dojde k narušení tepelné regulace těla a projeví se to studenými končetinami, citlivostí na chlad, bolesti v bedrech, otoky, řídkou stolicí. Při proniknutí chladu k děloze zase dochází k akutní bolestivé menstruaci. Společným znakem těchto chladových bolestí je pak úleva při použití tepla (teplé obklady na břicho, podbřišek, záda).

Chlad vnitřníVnitřní chlad je důsledkem dlouhotrvajícího přetrvávání vnějšího chladu v těle a nebo je způsoben jiným oslabením naší yangové qi
(nevhodnou strava, kombinací léků), obvykle se týká orgánů sleziny, plic, srdce nebo ledvin. Příznaky jsou pak zimomřivost, nafialovělé rty, tupá bolest, studené končetiny, chuť na teplé tekutiny, bledý obličej, časté močení. Při oslabení yangu těchto orgánů je pak člověk více náchylný k onemocněním a usnadňuje i vstup vnějšího chladu do těla.

Hlavní projevy napadení vnějším chladem:

  • Zimnice
  • Pocit chladu v celém těle
  • Horečky bez pocení
  • Bolesti hlavy
  • Ztuhlost šíje
  • Rýma
  • Bolesti svalů a kloubů
  • Bolesti břicha
  • Průjem
  • Zvracení
  • Nechutenství
  • Únava

Hlavní projevy způsobené působením vnitřního chladu:

  • Chladné tělo
  • Studené končetiny
  • Vyhledávání tepla
  • Hojné močení
  • Celková unavenost
  • Bledá tvář
  • Bolesti v bedrech a v křížích
  • Bílé vodnaté gynekologické výtoky
  • Neplodnost

Co přináší chlad do našeho organismu:

  • Chladné počasí (nejen v zimě)
  • Studené jídlo a pití (vytažené přímo z lednice, nebo s ledem)
  • Tropické ovoce (obzvlášť jeho konzumace v zimních měsících)
  • Syrová strava

A jaké je řešení jak zabránit prominutí chladu do těla?

  • Při chladném počasí teple se oblékat (chránit teplem ledviny a šíji)
  • Vyhýbat se chladu bezprostředně po cvičení nebo teplé koupeli
  • Vyhýbat se dlouhodobému působení chladu
  • Teplé snídaně
  • Vývary
  • Používat zahřívací koření
  • Teplé nápoje
  • Dostatek spánku a odpočinku

Vhodné potraviny na doplnění Yangu:

  • Obilniny: oves, špalda, kukuřice, quinoa, krátkozraká rýže
  • Zelenina: Cibule, jarní cibulka, česnek, kapusta, pastiňák, petržel, pórek, sladké brambory, dýně, růžičková kapusta, pažitka
  • Ovoce: Třešně, datle, maliny, broskve, rozinky
  • Ořechy, semena: Kaštany, pistácie, vlašské ořechy, mandleMaso: Hovězí, kuřecí, krůtí, jehněčí, zvěřina, sardinky, losos, tuňák, pstruh, mušle, krevety, ústřice, kozí mléko
  • Koření: Bazalka, skořice, hřebíček, kmín, kopr, fenykl, zázvor, rozmarýn, šalvěj, tymián, pískavice, anýz, muškátový oříšek, čili, pepř, hořčice