Oheň

Vnitřní oheň je škodlivý činitel odvozený od prvku oheň. Jde o chorobnou podobu čchi. Jedná se o disharmonii funkcí orgánů, porušení rovnováhy mezi čchi a krví a také o dlouhodobě nevyrovnanou emoční aktivitu. Jeho vlastností je, že "spaluje, šlehá vzhůru, zraňuje tekutiny a čchi".

Z toho pak plynou například tyto potíže:

  • zrudnutí obličeje
  • afty na jazyku
  • bolestivý zánět hrdla
  • zarudlé otoky
  • hnisavé vyrážky
  • neklid či nervozita
  • poruchy spánku

OheňZ vnitřního ohně se může generovat vnitřní vítr. O vnitřním větru si můžete přečíst v našem minulém článku ZDE. 
O "ohni" hovoříme hlavně v souvislosti se dvěma orgány – srdcem a játry.

Oheň srdce: neklid, nespavost, červená moč

Oheň jater: rudý obličej a zarudlé oči, sucho v krku, podrážděnost, agresivita, hořkost v ústech, zácpa, migréna, tinnitus, zácpa, bolest v podžebří

Oheň žaludku: zánět dásní, páchnoucí dech, vlčí hlad, žízeň na studené nápoje

Co může způsobovat oheň

  • příliš mnoho práce, stresu nebo fyzické zátěže – sportu
  • dlouhé sledování internetu, sociálních sítí
  • nekvalitní nebo nepravidelná strava
  • příliš kořeněná strava
  • alkohol
  • hodně masitá a tučná strava
  • rychlé jezení

Řešení:

  • Nežijte nadoraz
  • Vědomě odpočívejte
  • Jezte, pokud možno pravidelně a vyhněte se delšímu hladovění (diety
  • Jezte kvalitní jídlo připravené z čerstvých potravin (ideálně v biokvalitě)
  • Vyhýbejte se potravinám, které krev vyčerpávají (např. cukr, nadbytek soli, mastné potraviny, polotovary, fast food apod.)
  • Zařaďte jídlo, které prospívá k chlazení ohně (čerstvé ovoce a zelenina, zejména dužinaté jako jsou melouny, okurky, cukety, zelená zelenina bohatá na chlorofyl, mořské řasy, kopřivy, kvalitní potravinové doplňky se železem nebo kyselinou listovou, tmavé fazole, čočka, tmavé bobulovité ovoce, meruňky, hroznové víno, třešně, celozrnné potraviny…)
  • Připravujte si často ovocné smothie