Pohled čínské medicíny na zdraví a stravu v pozdním létě

"Ve své centrální poloze je Země osou pro všechny ostatní Elementy, které ji obklopují a otáčí se kolem ní. Je to místo stability v těle, mysli a duchu. Z této stabilní kotvy se může odehrávat změna a růst." Naše jídlo může být přeměněno a zpracováno žaludkem a slezinou a přeměněno na qi, která vyživuje mysl, tělo a ducha“

SklizenDlouhé, nekonečné letní dny končí a my se ocitáme v přechodu do období živlu Země – období sklizně. Je čas udělat inventuru v oslavách a hojnosti léta a nechat vyživit naše tělo i mysl. 

Země je mírný zvlněný kopec, dlouhá zlatá pláž nebo ohromující pohoří. V nás je Země rodina a přátelé. Je to struktura života, kterou vytváříme a pečujeme s integritou. Roční období Prvek Země patří do „pátého ročního období“, které trvá od mlhavých dnů po vrchol léta až do začátku podzimu. V tomto ročním období se zaměřujeme na trávicí systém, výživu a stabilitu. 




Slezina a žaludek

Systémy meridiánů sleziny a žaludku patří k elementu Země a hrají velmi důležitou roli v našem celkovém zdraví a pohodě. A to natolik, že v roce 1180 založil slavný čínský lékař Li Dong Yuan Zemskou školu, protože věřil, že etiologie většiny nemocí je důsledkem poranění trávicího systému. Podle tohoto myšlenkového směru jsou slezina a žaludek středem lidského zdraví. 

Slezina má na starosti tvorbu čchi a krve našeho těla, což jsou životně důležité látky potřebné k udržení zdraví. Kromě toho slezina „zadržuje“ krev v cévách a zvyšuje energii, aby zabránila prolapsu různých orgánů, jako je děloha a močový měchýř. A co je nejdůležitější, slezina přeměňuje jídlo, které jíme, na energii a transportuje tuto výživnou energii („jing qi“) do jiných částí našeho těla. Když je slezina slabá nebo nevyvážená, objevují se různé zdravotní problémy od zažívacích přes gynekologické až po emoční.

V teorii čínské medicíny je v každém orgánu „ubytován“ duch, který odpovídá určitému aspektu naší psychiky. Naše myšlenky a mentální kapacita souvisí s duchem Sleziny, nazývaným Yi (což v překladu znamená Intelekt). Yi ovlivňuje naši schopnost studovat, soustředit se, memorovat atd. Po návratu do školy je podpora Qi sleziny nezbytná!

Emocí spojenou se slezinou je starost. Díky svému spojení s myslí a myšlením je Yi náchylný k obavám, úzkosti a nadměrnému přemýšlení. Když se dostaneme do této smyčky, objeví se příznaky nedostatku Qi sleziny, jako je trávicí slabost, IBS a únava. Meditace a zklidnění mysli jsou pro zdraví sleziny velmi důležité.

Element Země souvisí s problematikou vlhkosti (vlhkost, těžkost, hlen) - klima pozdního léta. Vlhkost se v těle projevuje mnoha způsoby: fyzickou únavou, duševní únavou, strachem, zažívacími problémy a svalovou slabostí. Vzhledem k tomu, že slezina a systém meridiánů žaludku jsou zvláště ovlivněny vlhkostí, je terapie jídlem tak důležitá, aby bylo vše na správné cestě.

"Vědět, jak zacházet s centrem, znamená vědět, jak uvést všechny sítě do rovnováhy." - dynastie Ming (1368-1644 n. l.)

Zde je několik tipů, jak zvýšit vitalitu vašeho zemského živlu a pohodu vaší mysli, těla a ducha:

Zahřej to. Živlu země se daří při výživné stravě a nutriční terapie související se slezinou je klíčem k udržení dobrého a vyváženého zdraví. Studená syrová strava vytváří vlhkost ve slezině, což narušuje její roli při transportu a přeměně živin a energie a její schopnost produkovat čchi a krev. To vede k různým zdravotním nerovnováhám. Udržování tepla v zemském středu těla je velmi důležité.

Jak se léto chýlí ke konci, je čas přestat konzumovat studené syrové potraviny, včetně smoothie, ledové vody a salátů. Mléčné výrobky, rafinované cukry a tučná a tučná jídla také přispívají k vlhkosti. Zařaďte teplá, vařená jídla. Aromatické koření, jako je zázvor, fenykl, koriandr, kmín a kardamom, pomáhá zahřát, odstraňuje vlhkost a posiluje Qi sleziny.dyne

Řekni ano sladkému. Sladké chutě v malém množství upřednostňují slezinu a žaludek (bohužel nemluvíme o zmrzlině). Sladká jídla, která posilují element Země, zahrnují celá zrna, jako je proso, rýže a kořenová zelenina, jako jsou jamy, sladké brambory a mrkev. Užijte si sladké ovoce a zeleninu, které jsou v sezóně a jsou dostupné v pozdní letní sklizni.

Nevynechávejte snídani. Podle hodin čínské medicíny má žaludek optimální trávicí kapacitu mezi 7-9 hodinou ráno. Vaše jídlo by mělo být vydatné a posilující. Dobrá snídaně posiluje čchi a jang žaludku a sleziny na celý den. Optimální snídaňová jídla jsou energeticky zahřívající jídla, připravovaná teplými metodami vaření, které stimulují tělo a nešíří vlhkost. Oblíbenou stravou v čínské medicíně je snídaně (congee – rýžová kaše), vysoce výživný a léčivý způsob, jak začít den.

Barva Země je žlutá. Su Wen Kapitola 10 uvádí, že „žlutá odpovídá slezině“. Konzumace potravin, které jsou žluté a oranžové, jsou zvláště příznivé pro zdraví sleziny. Příklady zahrnují dýně, sladké brambory, mrkev, kukuřici.

Najděte svůj střed. Element Země je o stabilitě, péči a štědrosti. Hledejte aktivity, které vás udrží ve středu a při zemi; zaměřte se na to, co vyživuje a naplňuje vás a ty, na kterých vám záleží. S podzimem, který je za rohem, obdobím „odpuštění“, budeme brzy přemýšlet o věcech, kterých máme příliš mnoho, a zahájíme proces uvolňování, čištění a zjednodušování. 

Dávejte pozor na to, co mentálně prožíváte. Když se naše pozornost obrací ke zdraví našich orgánových systémů sleziny a žaludku a jejich vztahu k „Yi“ – naší mysli a intelektu – musíme si také dávat pozor na to, co MENTÁLNĚ přijímáme. Toto je ideální období roku k zamyšlení nad naším vztahem k sociálním médiím a zprávám a k vytvoření hranic kolem času u obrazovky. 

A nakonec – zpívejte, jako by nikdo neposlouchal! Každý prvek má přidružený zvuk, kterým se vyjadřuje. Zvuk živlu Země „zpívá“. Ať už je vaším jevištěm sprcha, auto nebo jeviště, zahřejte tyto hlasivky a zazpívejte si od srdce!