Starověcí Číňané věřili, že lidské bytosti by měly žít v harmonii s přirozenými cykly a jejich životním prostředím. Chlad a tma v zimě nás nutí zpomalit. Tuto část roku přemýšlíme o svém zdraví, jak doplnit naši energii a šetřit svou sílu.

Zima představuje jinový prvek v přírodě; je neaktivní, studená a vlhká. Zůstáváme introspektivní, klidní, a konsolidujeme své síly. Naše Qi se připravuje na výbuch nového života a energii na jaře.

Zima vládne elementu vody, je to nejvíce jinová část roku, spojená s prvkem vody a ledvinami. Chuť je slaná a její emocí je strach.

Podle filozofie tradiční čínské medicíny (TCM), jsou ledviny považovány za zdroj veškeré energie (Qi) v těle.
 
blog_zima_1.jpgLedviny a jejich funkce

  • Ukládají veškerou rezervní Qi v těle tak, aby mohla být použita v krizových situacích, při změnách, nebo se léčit a předcházet nemocem.
  • „kořenem jin-jang všech vnitřních orgánů“ a „pramenem života“
  • skladiště naší životní a sexuální energii
  • řídí termoregulaci ohřevu a chlazení v těle
  • uschování esence jing, „základní substance, řídí reprodukci,
  • ovlivňuje růst i vývoj organismu, jeho zdravotní stav i délku života
  • transformace, vylučování i zadržování tekutin
  • řídí nasávání energie qi
  • ledviny v těle řídí kosti a dřeň, mozek
  • vývodem jsou uši
  • manifestují se na vlasech

Zima a asociace
Jin orgán – ledviny
Jang orgán – močový měchýř
element – voda
vlastností vody – vlhkost a prosakování směrem dolů
funkce – svlažovat
barva – černá
období – zima
chuť – slaná, ochlazuje, směr dostředivý
emoce- strach
kondice – uši
tkáně – kosti
patogen – chlad
biorytmus – 17,00-19,00

Během zimních měsíců je potřeba pěstovat a živit naší ledvinou Qi. Je to doba, kdy tato energie může být nejsnáze vyčerpána.

Zima je čas, kdy mnozí lidé mají tendenci snižovat svou činnost nejenom, co se pohybu týče. Snižujeme i množství jídla, které jíme, mimo jiné zabráníme zbytečnému přibírání na váze. Vyhýbáme se syrovým potravinám během zimy, protože mají tendenci ochlazovat trávení, což nám trávení zpomaluje a vytváří vlhkost v těle. Během zimy je zapotřebí si vybírat termodynamicky teplé druhy potravin:

  • Polévky a dušená masa – masové vývary
  • Kořenová zelenina, sirupy, houby
  • Jablka, hrušky, křížaly
  • Fazole
  • Miso a mořské řasy
  • Česnek, zázvor a skořice, muškátový oříšek, kardamom
  • Ořechy, zejména vlašské ořechy

TCM je přesvědčena, že by naše strava měla být přizpůsobena sezonnímu období, což znamená, že bychom měli konzumovat vhodné tuky s vysokým obsahem bílkovin. Jíst teplé vydatné polévky, celá zrna, a pražené ořechy, které pomáhají ohřát střed těla, který nás vyživuje. Jíst nejlépe domácí potraviny od místních pěstitelů. Pro shrnutí: chodit brzy spát, nohy v teple a vynakládat minimální množství energie.

blog_zima_2.jpgPotraviny, které zahřejí a vyživí ledviny
Černé fazole
, fazole adzuki, sójové boby a cizrna, masové vývary, hovězí maso, husa, kachna, vejce, králík, jehněčí, kuřecí maso, ořechy, kaštany, černá sezamová semínka, vlašské ořechy, řasy (jako je Chlorela, Spirulina) a tmavá listová zelenina.
Lepkavá rýže, datle, longan, černé houby, bambusové výhonky, pórek.
Malé množství mléka, máslo a ghí mohou být také přidány k ochraně ledvinového jin. Malé množství nerafinované mořské soli přidáváme k vařeným jídlům, protože chuť spojená s ledvinou energií je slaná. Sůl ale taky zatěžuje ledviny a zadržuje vodu. Sůl ruší distribuci qi a stahuje ji z orgánů a ze svalů. Ale, buďte opatrní na větší solení, jak je to obvyklé v západní kuchyni – jako vždy, doporučuji střídmost! Usilujme o rovnováhu. Představte si houpačku, která je dokonale vyvážena v prostřední pozici. Pokud zatížíme jednu oblast, tak nám druhá úměrně zatížení vyletí nahoru.

Ledviny naše základní podstata – když si saháme na dno, tak si saháme na ledviny

Naše základna v ledvinné energii určuje naši schopnost růst a rozvíjet, fyzicky i psychicky. Tato energie ovládá kosti, míchu, mozek, páteř, zejména v dolní části zad, nohy, uši, náš sluch a vlasy. Je také přímo spojena s reprodukčním systémem a plodností. Nedostatek této energie může znamenat pro těhotenství neschopnost plodu správně růst a vyvíjet se. Aby mělo dítě nejlepší možný start start do života, je dobré posílit dráhu ledvin již v těhotenství, největší vyčerpání pro ženu představuje právě těhotenství, porod a kojení, proto pomáhá posilovat dráhu ledvin i právě po době poporodní.

blog_zima_3.jpgNěkteré velmi silné ledvinové tonika

  • Sladkovodní řasy (např. chlorela, spirulina).
  • Malé množství masa, ořechy, mléko, a ghí (přepuštěné máslo), a to zejména polévka  z masa a kostí.
  • Mateří kašička a včelí pyl
  • podpořit jang v jídle hřebíčkem, fenyklem, anýzem, zázvorem a skořicí – zahřívají,
  • Cibule všech druhů, pórek, česnek
  • Jehněčí a skopové, červená masa
  • Pstruh, losos, fazole,
  • Vlašské ořechy,  1 měsíc denně 3dkg vlašských ořechů s mističkou rýže
  • Čínské byliny jsou nejsilnější, ale vyžadují diagnostiku terapeutem tcm
  • Co se týče úpravy vaření, nejlepší je péct, grilovat, dusit  v malém v množství vody a pomalu jídla tzv., táhnout  – vařit na červeném víně
  • Nedoporučuji velmi ostré kořeněná jídla v zimě, protože tyto potraviny vytváří pocení, což je vlastně chladicí proces. Avšak malá špetka horkého koření pomáhá zvýšit krevní oběh, což je prospěšné. Takže, přidejte malé množství pepře a dalších koření pro chuť, ale nepřehánějte to.

blog_zima_4.jpgVoda, co mě drží nad vodou

Nezbytná je voda, čo má drží nad vodou. I když se tolik nepotíme, tak naše těla potřebují vodu  – jistá vysušenost díky topné sezóně se může projevovat suchou kůží, rty a trhlinkami na konečcích prstů.

Určitě slepě nepijte velké množství vody jak je dneska trendy, poslouchejte své tělo. V zimě je skvělé období pro budování kostí, doporučuje se jíst  a pít nejvíce minerálů v průběhu roku je to zbytečné, organismus s tím neumí nakládat. Pijte denně  v tomto období minerálku.

Nadměrné pití vody oslabuje jang ledvin, měli bychom pít okolo 1,5l. Nepijte během jídla, pijte před jídlem a pak cca půl hodiny po jídle, tekutiny rozředí trávicí šťávy a pak organismus hůře tráví. Tekutiny nepijme studené a už vůbec ne s ledem. Běžte si raději na led zabruslit. Doporučuji, pít pokojovou teplotu nebo teplou vodu. Toto období volá po čaji, zkuste experimentovat se zázvorem, skořicí, pomerančem, citrónem, medem.
Každý týden si vytvořte hand made masku na obličej, vaše pokožka je v tomto období jakou houba, bude absorbovat vše, co na ní aplikujete.

Jak zůstat v zimě zdráv a neztrácet víru
Sezónní změny mají vliv na náš organismus. Chlad, vítr, déšť a sníh přináší nachlazení, chřipky a různé kloubní bolesti.

Zde je několik tipů, jak zůstat zdravý letos v zimě:

  • Pravidelně si myjte ruce. Mytí rukou ochraňuje naše tělo před viry. Mytí rukou vodou a mýdlem je jednoduchý a účinný prostředek, který pomáhá bránit šíření respiračních virů, od běžných virů nachlazení až pod smrtelně pandemické kmeny. Čistota rukou je také důležitá pro ochranu dětí a snížení rizika přenosu virů.
  • Získat dostatek spánku. Chodit včas spát je důležité pro duševní zdraví Abyste nabyli klidu a byli šťastní, stačí odebrat se včas na lože. Kdo chodí brzy spát a spí bez přerušení, má tendenci mít pozitivní myšlení a netrpí tak často úzkostnými stavy. Naopak ten, kdo chodí na lože pozdě a jehož spánek je přerušovaný, tíhne k vtíravým myšlenkám plným úzkosti a pesimismu
  • Nepotit se, pohybovat se v teple, sauna jen pro ty, co mají velký přísun masa a tuků
  • Snížit stres. Vytvořte si součást denního programu nějakou relaxační aktivitu. Najít způsob, jak relaxovat a uvolňovat stres každý den. Tyto metody mohou zahrnovat: jógu, meditaci, biofeedback, antistresové omalovánky, hra na hudební nástroj….