Ledviny jsou jedním z 5 základních orgánů a často jsou v čínské medicíně označovány jako za jeden z nejdůležitějších orgánů, protože uchovávají životní esenci (Jing) a jsou zdrojem Yinu a Yangu všech ostatních orgánů. V jejich oblasti sídlí oheň Ming Menu - což je životadárný oheň, který dává jiskru všem ostatním orgánům.
Jsou tedy životním zdrojem energie, řídí rození, růst, reprodukci, zdravý vývoj a také smrt.
Přináleží k elementu vody - řídí vodu v našem těle (přeměnu, přepravování a vylučování tekutin). A tak jako voda je zdrojem života i naše ledviny reprezentují zdroj zdraví a vitality.
Roční období, které se s ledvinami spojuje, je zima. A v tomto období je ledviny potřeba nejvíce chránit. Ledviny nemají rády chlad.

Mají na starosti kvalitu kostí a zubů, jejich zevním projevem jsou vlasy a jejich smyslovým vývodem je sluch. Kvalita ledvin se také odráží na kvalitě krátkodobé paměti.
Emoce, která oslabuje ledviny je strach.
Jejich ctností je moudrost. Odráží naši vůli, schopnost dosáhnout vytýčeného cíle, aktivitu a šikovnost.    

blog_ledviny_1.jpgPokud jsou ledviny oslabené, nejčastěji můžeme pozorovat tyto projevy:

  • Pobolívání v bedrech a kolenou
  • Noční pocení
  • Časté močení
  • Šedivění a padání vlasů
  • Vynechávání menstruace
  • Neplodnost
  • Zhoršení sluchu, tinitus
  • Otoky

A jak bychom měli našim ledvinám pomoci a chránit je? Protože ledviny přináleží k zimě jako ročnímu období, je potřeba je chránit především proti chladu. Ledviny (a jejich párový orgán močový měchýř) bychom měli mít v teple, takže teplé oblečení zvenku a teplé jídlo a nápoje vnitřně.

Zima je obdobím klidu, meditace a rozjímání. Měli bychom chodit brzo spát a více odpočívat.

Nedoporučují se ostrá a kořeněná jídla, která vytahují Yang na povrch. V zimě je i vše v přírodě staženo dolů, do kořenů, proto i my bychom si měli chránit naši energii.
Doporučují se potraviny podporující Yin - hořké a slané. Slaná směřuje dovnitř a dolů, zvlhčuje sucho.

Na prohřátí organizmu se doporučuje obohatit stravu kořením.
Základní pravidla a doporučení ve stravě jsou:

  • Pomalé delší vaření s menším množstvím vody. Pečení
  • Více soli, tuku, masa, tlakový hrnec. Více obilí
  • Nákypy
  • Kořenová zelenina
  • Husté výživné polévky, dlouhodobé vývary z kostí s mořskou řasou
  • Malé tmavé fazole (adzuki)   
  • Pražené oříšky a semínka
  • Sušené ovoce, zelenina
  • Mořské ryby
  • Anýz, skořice, hřebíček, fenykl, zázvor