Tradiční čínská medicína – o krvi

 

Krev je krev – k tomu není co dodat, nebo snad ano?

V asijské medicíně je definice krve trochu odlišná od definice západní medicíny. Ano, všichni máme červenou tekutinu v žilách, která vyživuje orgány, cirkuluje, svlažuje, ohřívá, léčí a podobně. Ovšem z pohledu asijské medicíny je důležité, že krev je oživena tzv. energií QI (čchi), která pohybuje krví skrze celé tělo. Krev nejen vyživuje fyzické aspekty našeho těla (od kůže a svalů až po mozek a hluboké orgány…), ale kupodivu je také důležitá pro ukotvení naší psychiky.

Je důležité mluvit o kvalitě krve, která cirkuluje v těle – a teď nemyslím jen správný počet krvinek nebo destiček – když je krev energeticky bohatá, cítíme se živě, vyživeně, odpočatě a máme vyrovnanou mysl i klid v duši. V našich životech panuje radost, smích, pohoda a budujeme smysluplné vztahy. Žena má přirozený pravidelný menstruační cyklu s dostatkem krve.

Ovšem, když je krev energeticky nedostatečná (nicméně i v této situaci může být podle západní medicíny počet našich krvinek zcela v pořádku…), tak se člověk bude cítit oslabený, unavený, bledý nebo anemický, dále může snadno pociťovat úzkost, vystrašenost nebo je lekavý. Naštěstí existuje mnoho jednoduchých způsobů doplňování jak energie krve, tak i kvality krve.

 

Více o funkci krve podle asijské medicíny:

Krev vyživuje a zvlhčuje všechny části těla. V čínské medicíně je všechno propojené – už jsem zmiňovala, že k proudění krve potřebujeme energii QI, aby krví pohybovala. Pokud tělo postrádá energii QI, tak krev nedojde, tam kam je potřeba a pak můžeme pociťovat např. brnění končetin, suchou kůži, vypadávání vlasů, studené končetiny… apod.

Dobrá kvalita krve ukotvuje psychiku. Z pohledu čínské medicíny sídlí psychická energie (duše) ve formě různých duševních kvalit v pěti základních orgánech a má různé energetické aspekty. Dá se říct, že tyto aspekty mají zodpovědnost za naše myšlenky a emoce a společně pokrývají celý náš duševní a duchovní život. Zde je stručný seznam duší a se kterými orgány se spojují:

  • Hlavní část (vědomá mysl, SHEN) sídlí v srdci a je přímo spojena s následujícími ostatními částmi duše; dá se říct, že je přímo řídí
  • Jemnohmotná duše (HUN) sídlí v játrech a mimo jiné je spojována s naší psychikou, s našimi sny nebo s hloubkou spánku…
  • Tělesná duše (PO) sídlí v plicích a všímá si zejména tzv. „provozních záležitostí těla a jeho procesů…“
  • Síla vůle, vůle žít apod. (ZHI) sídlí v ledvinách
  • Část duše zodpovědná za náš intelekt a přemýšlení (YI) je spojována se slezinou

Když jsou všechny části naší duše (a hlavně duše srdce SHEN) správně vyživované přes tyto orgány energeticky bohatou krví tak můžeme vhodně reagovat na podněty okolního prostředí a zapojit se správně do života. Umožňuje nám vybudovat smysluplné vztahy, být klidný, prožívat radost a cítit se zakořeněný a schopný se přizpůsobit.

Když je naopak příslušná část duše z nějakého důvodu nevyživena, a tudíž slabá a nestabilní, tak mohou nastat různé emocionální problémy. Příznaky mohou zahrnovat: úzkost, nervozitu, poruchy spánku, změny nálady, deprese, zapomnětlivost, pocit neukotvenosti v těle, neschopnost zakořenit ve vztahu nebo v životě, dále i poruchy řeči, jako je např. koktavost, nebo také neschopnost správně reagovat na různé emoce. V extrémních případech může docházet k iracionálnímu chování, hysterii, šílenství nebo k manické poruše.

Myslím, že v této hektické době všichni určitě chceme pracovat na tom, jak posílit a ukotvit naši psychiku. Nyní vidíme, že máme možnost to dělat i skrze správnou výživu kvality krve.

 

Jak se v našem těle krev vyrábí? Je zapojeno mnoho orgánů…

Potraviny a nápoje, které požíváme, se přeměňují v zažívacích orgánech pod dohledem sleziny na tzv. energii získanou z jídla (příjem železa a dalších minerálů potravou). Slezina pak posílá tuto energii nahoru do plic, kde se mísí s energií získanou ze vzduchu při dýchání. Tato kombinace dvou energií se pak přesune do srdce, kde se přidává tzv. esence z ledvin naše prenatální krev (naše krevní skupina) pochází od našich rodičů, v podstatě z ledvinové esence (která produkuje dřeň, pak zase přispívá k tvorbě krve) a vzniká krev. Ano, podobně jako učí západní medicína, do tvorby krve je zapojená kostní dřeň, ale vše se děje pod dohledem srdce (vlastně duše… jak jsme si vysvětlili v předchozích odstavcích).

 

Pro správnou tvorbu dostatečného množství krve tedy potřebujeme:

Vyváženou a kvalitní výživu, pravidelnou stravu

Správnou funkci trávicího ústrojí, které dokáže přeměnit jídlo na kvalitní energii

Dobře a dostatečně dýchat (dechová cvičení jsou užitečná)

Stabilní a dostatečnou kvalitu energie ledvin

Ještě bych chtěla dodat, že v mládí se krev sama obnovuje mnohem snadněji, ve středním a vyšším věku tomu můžeme pomoci kvalitním odpočinkem, dostatkem spánku, správnou stravou, kvalitním dýcháním a povzbuzením energie ledvin.

Such%C3%A1%20k%C5%AF%C5%BEe.jpeg

 

Které orgány se starají o správné využití krve v těle?

Skvělé – nyní víme, jak v těle energeticky vzniká krev! Také je potřeba ji řídit a spravovat, do toho se zapojí naše orgány následujícím způsobem:

Srdce: fyzicky pumpuje krev a oživuje ji, také využívá krev pro výživu duševního aspektu našeho bytí. 

Nedostatečná kvalita krve srdce je častou příčinou: bledého obličeje, poruch spánku, zhoršené paměti, špatného soustředění a špatného krevního oběhu.

Plíce: dýchání pomáhá srdci a krevnímu oběhu. Potřebujete lepší oběh krve? Procvičte si dýchání, např. cvičením jako je Qigong (čchikung), jóga nebo taj-či a častěji pohněte svým tělem.

Játra: regulují objem krve, který v daném okamžiku cirkuluje v těle. Během cvičení nebo v době zvýšené potřeby se do těla z jater uvolňuje více krve, které je v tuto chvíli potřeba. Během časů odpočinku (např. v noci) se krev zase vrací zpět do jater a proběhne čištění krve (můžeme tomu říkat třeba detoxikace…). 

Nedostatečná kvalita krve jater je častou příčinou: bledosti, naše kůže, vlasy a nehty budou často jemné suché a lámavé, budeme trpět rozmazaným viděním a nejenom v noci nás můžou tížit různé křeče, mravenčení a brnění končetin.

Blokáda krve v játrech je častou příčinou různých bolestí, které jsou typické, že se ozývají i v noci, bolestmi hlavy, bolestivou menstruací, myomy 

Slezina: zajišťuje, že krev je na svém správném místě – v orgánech, v cévách, v žílách… 

Nedostatečná kvalita krve sleziny je častou příčinou: celkové nevýkonnosti a bledosti, máme špatné návyky, co se týká stravování: spíš nás řídí chuť než hlad, často trpíme nadváhou a celulitidou, máme často modřiny, aniž bychom si uvědomovali, že jsme se někde bouchli, v pokročilém věku můžeme mít potíže s prolapsy dělohy nebo konečníku, inkontinenci a potíže s křečovými žilami nebo s hemeroidy. 

Horkost krve je častou příčinou krvácení (vnitřního nebo vnějšího), pocit horka nebo vysoká horečka, nespavost, červený jazyk a neklid. 

Jak můžete vidět, je to docela rafinovaný systém a pokud se v nějakém okamžiku příslušný orgánový systém rozhodne nehrát dobře svou roli a krev se stane nedostatečnou, tak se po nějaké době začnou projevovat potíže.

Při každém vyšetření se praktik čínské medicíny dívá na vzhled jazyka – u nedostatku krve bude jazyk příliš bledý. Stejně tak i kvalita pulsu na zápěstí bude slabší než obvykle (tzv. tenký puls).

Když se v čínské medicíně přikloníme k výroku „nedostatek energie krve“ nebo „prázdnota krve“, tak k tomu z pohledu západní medicíny sice nemáme přímý diagnostický ekvivalent, ale můžeme zde popsat některé stavy, které situaci „nedostatku krve“ odpovídají. Stejně jako ostatní vzorce, i nedostatek krve se projevuje na škále od mírného až po extrémní nedostatek.

Například – zdravá žena může mít mírný a dočasný nedostatek krve hned po skončení jejího menstruačního krvácení. Pak se může cítit poněkud unavená, slabá, bledá nebo snadno prochladne. Pokud je jinak zdravá, tak stačí relativně malý odpočinek, správné jídlo a tato krátkodobá nerovnováha je během pár dnů rychle zažehnána. Na druhé straně škály u závažnějšího nedostatku krve trvá déle (několik měsíců až let), než se krev obnoví (a tento proces mnohdy potřebuje cílenou podporu vybraných bylin nebo jiné speciální terapeutické postupy). U silného nedostatku krve se mohou vyskytnout stavy, jako je např.:

• anémie • anorexie • úzkost • křehké a suché nehty, vlasy a pokožka • chladné končetiny • deprese • horší spánek nebo neklidný spánek s mnoha sny • lehké spaní, snadné probuzení • snadná lekavost • vyčerpání • pocit slabosti končetin a svalů • nedostatek tepla – fyzicky a emocionálně • změny nálady • nervozita • nervózní smích nebo smích v nevhodných okamžicích • bledá pleť • bledé nehty • bušení srdce • smutek • vynechávání menstruace • pocit chladu • pomalu rostoucí vlasy a nehty • pomalé uzdravení a zotavení • pomalé myšlení a mentální pochody • slabý imunitní systém

 

Tipy na podporu dobré kvality krve a krvetvorby:

  • Nežijte „nadoraz“ (příliš mnoho práce nebo sportu, stres apod.)
  • Vědomě odpočívejte (sledování televize nebo internetu není odpočinek – naopak vyčerpává krev)
  • Jezte, pokud možno pravidelně a vyhněte se delšímu hladovění (diety…)
  • Jezte kvalitní jídlo připravené z čerstvých potravin (ideálně v biokvalitě)
  • Vyhýbejte se potravinám, které krev vyčerpávají (např. cukr, nadbytek soli, mastné potraviny, polotovary, fast food apod.)
  • Zařaďte jídlo, které prospívá tvorbě krve (tmavé maso, vnitřnosti, vývary z masa a kostí, červené ovoce a zelenina, vajíčka, zelená zelenina bohatá na chlorofyl, mořské řasy, kopřivy, kvalitní potravinové doplňky se železem nebo kyselinou listovou, tmavé fazole, čočka, tmavé bobulovité ovoce, meruňky, hroznové víno, třešně, celozrnné potraviny…)